ETHICAI=LABS | Ινστιτούτο Goethe | Διάκριση σε Hackathon για τη Βίβιαν Στάμου

Πρώτη θέση για την ομάδα της Βίβιαν Στάμου, Υπολογιστικής Γλωσσολόγου και Επιστημονικής Συνεργάτιδας στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ “Αθηνά”, στο Hackathon που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Goethe της Σόφιας σε συνεργασία με το Goethe της Αθήνας, (27 – 29 Μαΐου, Σόφια) στο πλαίσιο του έργου ETHICAI=LABS.
Κατά τη διάρκεια του Hackathon διαγωνίστηκαν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο έργο, έγινε η επιλογή των project τους και η πενταμελής ομάδα της Βίβιαν με μέλη από την Ελλάδα, την Κροατία και τη Βουλγαρία (Anastasia Nefeli Vidaki, Lida Zacharopoulou, Mihaela Dobreva, Tea Rukavina, and Vivian Stamou) που διακρίθηκε θα χρηματοδοτηθεί για να υλοποιήσει την ιδέα της για τα “Gender-biases in AI”.  
 
Η ομάδα διερευνά το ζήτημα του Gender Bias στην Τεχνητή Νοημοσύνη δίνοντας έμφαση στις γυναίκες, στοχεύοντας στα εξής:
 
  1. Women: give them agency, bring to consciousness that self-excluding from tech is a societal issue
  2. General public: empathize & fight for change
  3. AI stakeholders: shift towards responsible AI
Οι παραπάνω στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω μίας έκθεσης (installation) πολυτροπικής στο Goethe με διάφορες θεματικές κατηγορίες (face recognition, aesthetics, beauty and technology, text-to-image generators, κ.ά.) το Φθινόπωρο του 2022, ενώ ήδη έχει γίνει το 1ο Workshop στις 23 Ιουνίου και θα ακολουθήσει το επόμενο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τίτλος Project: Blaxkbox AI

Μια διεπιστημονική καλλιτεχνική εγκατάσταση που διερευνά την προκατάληψη των φύλων στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης προκατειλημμένοι; Γιατί πολλές γυναίκες (αυτο)αποκλείονται από τους τομείς STEM και τις συζητήσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη;


Εμπνευσμένο από τις δικές μας εμπειρίες διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας πέντε νέων γυναικών εμπειρογνωμόνων, ερευνητριών και καλλιτεχνών που ενώνονται από ένα κοινό πάθος για την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.


Ξεκινώντας από τον ορισμό του μαύρου κουτιού ως ένα πολύπλοκο σύστημα του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες είναι κρυμμένες ή δεν είναι εύκολα κατανοητές, η έκθεση καλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν φυσικό λαβύρινθο και να περπατήσουν μέσα από διάφορες πτυχές της έμφυλης προκατάληψης που παρουσιάζονται μέσω αφηγήσεων και αλγορίθμων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και οι γεννήτριες κειμένου-εικόνας.

Στο έργο ETHICAI=LABS που υλοποιείται από τα Goethe της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, της Άγκυρας, της Σόφιας και του Ζάγκρεμπ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμμετέχουν περισσότερες από πέντε ομάδες με διαφορετικές ιδέες προς υλοποίηση. Στόχος του έργου είναι να υπάρξει μία ανοιχτή συζήτηση γύρω από το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και ηθικής, όπου οι συμμετέχοντες στο lab θα υλοποιήσουν τα project τα οποία εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και παρουσίασαν κατά τη διάρκειά του.

Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn